صدای جمهوری اسلامی ایران

روایتی از زندگانی پارسای دانشمند سردار شهید حاج حسن طهرانی مقدم

در كتاب فاتح قدس؛ روایتی از زندگانی پارسای دانشمند سردار شهید حاج حسن طهرانی‌مقدم را به قلم محمدحسین علیجان‌زاده روشن می‌خوانید.

درباره سردار شهید حاج حسن طهرانی‌مقدم
حاج حسنطهرانی‌مقدم در سال 1338 در محله سرچشمه تهران متولد شد. پدرش محمود طهرانی مقدم به پیشه خیاطی مشغول بود. به علت شغل پدر (خیاطی) به محله شكوفه و سپس به محله بهارستان نقل مكان كرد و مدارس ابتدایی و دبیرستان را در همین مناطق گذراند. در مسجد زینب كبرای سرچشمه زیر نظر آیت‌الله سید علی لواسانی، امام جماعت و مدیر مسجد،‌ تعلیمات دینی و مقدمات آشنایی با اسلام را فرا گرفت و به همراه برادرانش در گروه سرود مسجد شروع به فعالیت كرد. این گروه سرود، هسته اصلی گروه سرودی بود كه در روز 12 بهمن 57 در فرودگاه مهرآباد به اجرای برنامه پرداخت.

در سال 1356 در رشته صنایع (بُرش قطعات صنعتی) در مقطع فوق‌دیپلم مدرسه عالی تكنیكیوم نفیسی پذیرفته شد و یك سال بعد همزمان با اوج‌گیری فعالیت انقلابی تحت تأثیر برادرش محمد به صف انقلابیون پیوست. در ساتل 1385 در مقطع لیسانس رشته مهندسی صنایع ادامه تحصیل داد و موفق به اخذ مدرك مهندسی شد. در سال 1359 در اطلاعات منطقه 3 سپاه شمال مشغول به فعالیت شد و تا 1359/7/31 در این سمت باقی ماند.

حاج حسن بعد از عملیات ثامن‌الائمه (ع) متوجه ضعف آتش پشتیبانی خودی مستقر در خطوط مقدم جنگ شد،‌ مدت‌ها روی این موضوع فكر كرد و سرانجام در پاییز 1360 طرح ساماندهی آتش پشتیبانی (خمپاره‌اندازها) را به صورت سنجیده و مدون تقدیم حسن باقری كرد. در سال 1362 و پس از فوت پدرش، باوجود مشغله فراوان زندگی مشترك را آغاز كرد و در سال 1362 ماموریت راه‌اندازی و سازماندهی فرماندهی موشكی زمین به زمین سپاه به او سپرده شد.

پس از صدور فرمان تاریخی امام (ره) مبنی بر تشكیل نیروهای سه‌گانه سپاه پاسداران،‌ شهید مقدم در سال 1364 به سمت فرماندهی موشكی نیروی هوایی سپاه منصوب شد. در تاریخ 1384/7/1 به عنوان جانشین سردار علی زاهدی در نیروهای هوایی سپاه پاسداران منصوب شد و در 23 آذر 1385، رئیس سازمان جهاد خودكفایی سپاه شد.

سردار حاج حسن طهرانی‌مقدم سرانجام در 21 ابان 1390 در پادگان امیرالمومنین (ع) و در حال آماده‌سازی آزمایش موشكی بر اثر انفجار زاغه مهمات، به یارانش شهید احمد كاظمی، حسن شفیع زاده، حسن غازی، غلامرضا یزدانی، علیرضا ناهیدی، مصطفی تقی‌خواه و ... پیوست.

خواندن كتاب فاتح قدس را به چه كسانی پیشنهاد می‌كنیم
علاقه‌مندان به سرگذشت‌نامه‌های شهدا مخاطبان این كتاب‌اند.

بخشی از كتاب فاتح قدس

گفتگو با سردار نامی، همرزم شهید و عضو سازمان فضایی ایران

شهید طهرانی مقدم در وانفسای فقر تجهیزاتی در برابر تهاجم ارتش رژیم بعث و در مواجهه با موشك‌های اسكاد و فراگ عراق با دست خالی خود شروع به كار كرد و از سال 1362 با ورود به مسأله پشتیبانی رزمی جنگ، وارد میدان شد تا در واحد موشكی سپاه با تلاش مستمر و مضاعف شبانه روزی خود و یاران خستگی‌ناپذیر امام امت (ره)، سامانه‌های دفاعی موشكی را برای دفاع در برابر تهاجم موشكی رژیم تا دندان مسلّح بعث عراق آماده و مهیای دفاع كند. آرزوی شهید بزرگوار طهرانی مقدم ساخت موشكی با برد نقطه زنی قلب رژیم غاصب اسرائیل بود و افراد به خاطر این آرزوی او نگاه خاصی به ایشان داشتند و وقتی كه این رویا محقق شد، یكی از اساسی‌ترین رویاهای ما به واقعیت گرایید.

در كشورهای پیشرفته از نخبگان علمی حمایت‌های بسیاری می‌كنند و ما نیز اگر از حسن طهرانی‌مقدم بیشتر حمایت می‌كردیم آن حادثه اتفاق نمی‌افتاد و اكنون كه این حادثه اتفاق افتاده، ما در این یك سال به اندازه 10 سال عقب افتادیم.

طراحی و پیاده‌سازی اولین موشك ماهواره بر با نام "قائم" از دستاوردهای شهید طهرانی مقدم است. این موشك، موشك 4 مرحله‌ای سوخت جامد بود كه قادر است 500 كیلوگرم بار مفید ماهواره را در مدار 250 كیلومتری حضیض و اوج 400 كیلومتری قرار دهد. در حال حاضر امواج صداوسیما برای پخش برنامه‌ها از شبكه‌های مختلف از طریق ماهواره‌های غربی صورت می‌گیرد كه با مشكلاتی كه ایجاد شد، این امواج از طریق ماهواره‌های روسیه پخش می‌شود. همچنین میزان اجاره ماهواره از سوی سازمان صداوسیما را سالانه 200 میلیون دلار می‌باشد.

شهید طهرانی مقدم بیش از 50 اختراع از خود بر جای گذاشته است، این شهید برای اولین بار در كشور به فناوری TBC یا Transportation Business Center دست یافت، ضمن آن‌كه موفق به كسب دانش فنی سیستم هدایت كنترل جدید شد.

دستیابی به بدنه كامپوزیتی، فناوری عایق‌های موتور، سوخت كامپوزیتی، سیستم جدایش موشك برای مراحل مختلف جدا شدن موشك در فضا، سامانه موشك حامل ماهواره و طراحی سایت پرواز از جمله دستاوردهای شهید طهرانی مقدم است.

ایشان پس از طراحی و ساخت موشك زلزال موفق به پیاده‌سازی موشك مرصاد، موشك غدیر، موشك فاتح و موشك فتح المبین شد، ضمن آن‌كه مقدمات ساخت موشك ماهواره بر قائم را نیز فراهم كرد.

طراحی و ساخت رادار VHF و هلی‌كوپتر شاهد را از دیگر عناوین دستاوردهای شهید است.

مرتبط با این خبر

  • معرفی كتاب «دیدم كه جانم می رود»

  • معرفی كتاب حكایت زمستان

  • معرفی كتاب «شطرنج با ماشین قیامت»

  • معرفی كتاب «حفره»

  • معرفی كتاب «فرمانده من»

  • معرفی كتاب «فرشته ای در برهوت»

  • معرفی كتاب «پسرك فلافل‌‌فروش»

  • معرفی كتاب ارمیا

  • معرفی كتاب آخرین امدادگر

  • معرفی كتاب هفت روز (خاطرات اسارت)